luni, 15 februarie 2010

Teorii despre vis

Vad in vis un fapt organic rezultat din diminuarea activitatii creierului in timpul somnului. Pe de o parte, aceasta separa psihicul omului de lumea exterioara, iar pe de alta parte, micsoreaza numarul legaturilor intra psihice si saraceste materialul folosit. Absurditatea visului indica indepartarea maxima de realitate. Exponentul cel mai important in aceasta teorie este Binz, care vedea in vis un fapt organic, "intotdeauna inutil, adesea morbid". Acest tip de teorie domina mentalitatea stiintifica a sfarsitului de secol XIX.

In antichitate, visul era considerat a fi purtatorul unui mesaj divin. Visul era vehicolul comunicarii dintre oameni si lumea zeilor. O alta varianta a teoriilor populare atribuie visului o valoare profetica: din vis putem afla ce ni se intampla in viitor. Si la romantici regasim ideea ca visul este un fenomen cu sens. Astfel, Novalis subliniaza valoarea compensatorie a visului:"visul este un antidot impotriva regularitatii, monotoniei vietii; visul este jocul liber al imaginatiei;...cu siguranta am imbatrani mai repede fara vise". Totusi teoriile populare despre vis trebuie apreciate deoarece acestea propun metode de interpretare a visului. Pentru astfel de cazuri, teoriile populare propun un set de tehnici de interpretare, care permit accesul la sensul visului dincolo de fatada confuza sau obscura. Onirologia populara a elaborat doua metode principale de interpretare: metoda simbolica si metoda descifrarii.
Exemplu:
Interpretarea pe care o da, in Biblie, Iosif visului Faraonului. Sapte vaci grase dupa care urmeaza sapte vaci slabe, care le devoreaza pe primele=sapte ani de foamete in tara Egiptului, care vor distruge surplusul creat de sapte ani de prosperitate.
Am sa prezint cateva si cele mai importante deficienta ale metodei simbolice. In primul rand nu exista o tehnica de interpretare, rolul esential judecandu-l inspiratia, intuitia autorului interpretarii. Utilizarea metodei simbolice este ca o arta netransmisibila, care tine de aptitudinile individuale ale talmacitorului de vise. Spre deosebire de metoda simbolica, cea a descifrarii procedeaza prin descompunerea visului in elemente componente, pe care le "traduce" cu ajutorul unui dictionar de simbolui-binecunoscutele "carti de vise". In cazul acesta, visul este un fel de scriere cifrata, care poate fi descifrata daca te te afli in posesia cifrului respectiv. Daca in visul meu apare elementul "scrisoare", cartea de vise el este tradus prin "suparare"; aceasi carte de vise traduce si "inmormantare" ca simbol pentru logodna. Cartile de vise folosite ca metoda a descifrarii nu ofera nicio garantie de obiectivitate, fiind elaborate arbitrar. Metoda descifrarii care apeleaza la dictionare de simbolui, nu acorda nico importanta aspectului individual al sensului visului. Visul meu sau visului dumneavoastra i se aplica aceeasi grila de interpretare, netinandu-se seama de diferentele considerabile dintre noi.

In primul rand visul isi are originea in inconstient, iar pentru Freud visul este calea regala de acces la inconstient.
Visul este compus din doua dimensiuni: continutul manifest si continutul latent.
Prin continutul manifest se desemneaza imaginile, ideile, sentimentele pe care visatorul le pastreaza in minte in momentul in care se trezeste sau si le poate aminti. Majoritatea viselor pe care le producem noi, adultii, sfideaza logica dupa care ne ghidam in starea de veghe. Visul ne-a abisnuit cu o lume in care este posibil orice, care se ghideaza dupa alta logica decat viata constienta, continutul manifest este uneori lipsit de orice nuanta afectiva, neutru din punct de vedere emotional. Orice vis are ca sens realizarea unei doruinte, realizare care este mai directa sau mai deghizata, in functie de natura dorintei. Dorintele pe care visul le prezinta ca realizare sunt de mai multe tipuri, dar decisiva pentru formarea visului este dorinta infantila refulata(inconstienta)

Vise de tip infantil
ele pot fi intalnite si la adulti, mai ales in sitatii limita(expeditiile in tinuturi polare). Conducatorul unei expeditii polare povesteste ca el si ceilalti mebrii ai expeditiei, siliti sa manance putin si monoton, visau invariabil in timpul noptii mese copioase, munti de tutun, bucuriile caminului; o tanara de exemplu viseaza in timpul noptii ca i-a venit ciclul. Dorinta pe care o exprima acest vis este de a nu ramane insarcinata, de a se bucura inca un timp de conditia de tanara sotie si de a mai amana greutatile si ingradirile legate de maternitate.
O alta categorie de dorinta pe care visul le poate exprima ca realizare sunt dorintele fiziologice activitate in timpul somnului:sete, foame, dorinte sexuale. Rolul acestor vise sunt de a continua somnul. Deosebirea fata de prioma categorie consta in momentul declansarii dorintei: visele din prima categorie satisfac dorinte aparute in timpul zilei, in timp ce visele din a doua categorie, dorinte care apar in timpul noptii.
Visul despre satisfacerea setei in timpul somnului permite continuarea somnului daca intensitatea dorintei nu este extrema. Un alt vis de comoditate, care pare sa fie destul de frecvent, este cel in care visam ca ne aflam la scoala, facultate sau locul de munca, ceea ce ne permite sa ne continuam somnul. Visele erotice fac si ele parte din aceasta categorie.
In sfarsit, cea mai importanta categorie de dorinte care se satisfac halucinatoriu in vis o reprezinta dorintele infantile. Acestea nu pot depasi in forme directe, nemodificate, perimetrul inconstientului. Ele ar fi, dupa Freud, asemenea titanilor din mituri, care au fost zdrobiti de zeii invingatori sub muntii pe care i-au rostogolit asupra lor, faca sa fi fost omorati. Dorintele infantile inconstiente la care ajunge cu regularitate analiza viselor realizata in psihanaliza, dorinte de natura sexuala sau agresiva, sunt decisive pentru formarea viselor. Dorintele constiente nu pot produce un vis decat daca reusesc sa mobilizeze o dorinta inconstienta asemanatoare, care s-o intareasca, sustine Freud.

Visele despre moartea rudelor celor mai apropiate, moarte insotita de afecte dureroase, realizeaza dorinte inconstiente(foarte mare atentie aici) sever condamnate cultural,care isi au originea in copilarie. In astfel de vise se exprima fie sentimente ostile legate de rivalitatea infantila dintre frati si surori, fie rivalitatile cu parintii din perioada oedipiana. Una din pacientele lui Freud face un vis: "multi copii, toti frati, surorile, verisorii si verisoarele visatoarei alergau pe o pajiste. dintr-o data s-au trasformat in pasari si au zburat". La prima vedere continutul manifest nu are nicio legatura cu dorintele infantile ale visatoarei de a-si elimina concurentii. O asociere a pacientei legata de vis arata ca tocmai despre astfel de dorinte este vorba. Cand nu avea decat patru ani, pacienta a intrebat un adult din anturajul ei despre ce se intampla cu copiii care mor. Raspunsul a fost: se transforma in pasari si apoi in ingeri.
Functia visului este de a fi gardianul somnului, in al carui spatiu se dezvolta tocmai in acest scop. Pentru a-si realiza functia, visul absoarbe si prelucreaza toate excitatiile interne si externe, capabile sa intrerupa somnul. Dintre excitantii externi cei mai frecventi mentionez, zgomotele, lumina foarte puternica, mirosurile, iar dintre cei interni, durerea, nevoile fiziologice(setea, foamea, nevoia sexuala), interese psihice persistente, dorinte actuale sau dorinte infantile refulate. Din toti acesti stimuli, visul produce o halucinatie, de obicei vizuala, apta sa satisfaca atat dorinta de a dormi proprie sistemului preconstient-constient, cat si dorinta incosntienta de natura instinctuala. Visul permite manifestarea deghizata a dorintei inconstiente, asa incat somnul sa poata continua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu