joi, 11 februarie 2010

Pentru a trai in armonie

Exista factori diferiti care pot agrava starile de tensiune si chiar transforma o situatie aparent inofesiva intr-o situatie care ameninta sa afecteze in mod negativ sanatatea. Cei mai importanti factori sunt:
  • Imposibilitatea anticiparii sau predictiei. Se stie ca poate aparea o situatie de stres, dar nu putem sti nici cand, nici cum.
  • Lipsa de control. Cnad traim cu senzatia ca nu putem face nimic pentru a modifica sau scapa de o situatie.
  • Lipsa de mijloace pentru a scapa de frustrare. Tendinta de a ascunde frustrarile si de a nu arata sentimentele si impulsurile poate duce la acumularea de diversi hormoni si compusi care sunt nocivi pentru organism si in multe cazuri, neputinta de a ne elibera de frustrare si de stres ne face sa recurgem la bauturi alcolice, droguri sau la mancare in exces.

Atitudine personala antistres

exista careacteristici personale care influenteaza modul in care fiecare om este afectat de impactul stresului. Desi cei mai multi oameni sufera de boli produse de stres, exista altii care nu sunt afectat, in ciuda faptului ca au responsabilitati coplesitoare.

S-a observat ca persoanele sanatoase sunt caracterizate de o atitudine relaxanta in fata problemelor si ca se ocupa de evenimentele stresante intr-un mod foarte diferit fata de cum au reactionat cei care s-au imbolnavit. Pentru a ramane sanatos si a face fata situatiilor stresante, va propun urmatorul ghid:

  1. Probleme: aveti incredere in capacitatea personala de a gasi solutii si de a inlatura urmarile neplacute.
  2. Shimbari: nu va opuneti schimbarilo, fie pozitive fie negative si nu le priviti ca pe o amenintare.
  3. Criza: considerati-le ca parte a vietii si ca o ocazie de crestere si nu le traiti ca situatii apocaliptice sau iremediabile.
  4. Compromisuri: nu incercati sa scapati de ele, dimpotriva, simtiti cum asumarea lor va da un sens vietii.
  5. Autostima: considerati-va o persoana valoroasa si credeti ca faceti ceva important si de folos.
  6. Afectiune: bizuiti-va pe o solida si ampla retea de sprijin, formata din familie, colegi de lucru si prieteni.
  7. Respiratie: putini stiu ca prin simpla respiratie corecta se reuseste coborarea nivelului de stres, controlul anxietatii si diminuarea tensiunii.

Un comentariu:

  1. Iti dau o reteta de respiratie pentru depresivi:
    De 2 ori pe zi, timp de 2-3 minute, se va face un exercitiu menit sa revigoreze vitalitatea, astfel; va inspira timp de 4 secunde pe nara stanga (cea dreapta o va astupa cu degetul) isi va retine respiratia timp de 16 secunde, apoi va expira profund pe ambele nari timp de 8 secunde si de la inceput.....

    RăspundețiȘtergere